fbpx
Belépés

RegisztrálásÚjdonság az Egészségkonyha étlapján!

Gluténmentes és tej-tojásmentes menük

Márciustól (9.hét) új menükkel igyekszünk kiszolgálni megrendelőink igényeit.
Két új menünk, a gluténmentes és tej-tojásmentes menük zóna adagban kerülnek kiszállításra. (leves 3 dl, főétel kb 25 dkg)
FONTOS! A gluténmentes menüben használunk tej- és tojásalapú alapanyagokat, míg a tej-tojás-mentes menünk NEM gluténmentes!

Tovább az étlaphoz

Biztonságos csomagolás

Az ételallergiások és intoleranciában szenvedők számára szolgáltatóként a szabályok és rendeletek betartásán túl kiemelten odafigyelünk arra, hogy a speciális ételek ne érintkezhessenek, ne szennyeződhessenek semmilyen allergénnel, mert csak így garantált a kockázatmentes allergén-kerülő diéta.
Magas minőségű, ellenőrzött, gluténmentes és tej- és tojásmentes ételeinket OÉTI engedéllyel rendelkező, fóliával légmentesen lezárt edényben szállítjuk ki az Ön részére. A biztonság érdekében a fólia erős, nehezen szakad el (nehezen nyitható), és nem visszazárható!

Tovább az étlaphoz

Biztonságos elkészítés

Gluténmentes ételeink garantáltan gluténmentes konyhán készülnek. A konyha hatósági engedéllyel rendelkezik, ellenőrzése folyamatos.
Az egyes fogások hatósági bevizsgálása folyamatban van.

A Speciál termékcsoport Magyar Termék Nagydíj elismerése után sem álltunk le a fejlesztések az Egészségkonyhánál. Az étel-házhozszállítással és közétkeztetéssel foglalkozó vállalkozásunk új szintre emeli szolgáltatásait a glutén mentes és tej-tojás mentes menüsorok bevezetésével.
Az utóbbi években egyre nagyobb igény mutatkozik az egészséges táplálkozáson kivül is a különböző táplálékallergiában szenvedő emberek számára fogyasztható ételek iránt. A boltok választéka azonban nem, vagy csak alig köszön vissza az éttermek kínálatában, a közétkeztetésben vagy épp az étel házhozszállításban. Ezt az igényt igyekszik kiszolgálni az Egészségkonyha új fejlesztése, a glutén mentes valamint a tej, tosjásmentes menüsor bevezetése.

Nem elég pusztán a búzalisztet, a rozst, az árpát és a zabot kihagyni az étkezésből és más nyersanyagokkal helyettesíteni, a „glutén mentes” fogalom azt is jelenti , hogy az adott étel egyik alapanyaga sem tartalmaz, és az elkészítéséhez használt egyetlen eszköz sem érintkezett gluténnel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy teljesen különálló, a hagyományos étel készítésétől és raktározásától fizikailag is elválasztott helyiségekben készülhetnek csak glutén mentes ételek.

A szigorú biztonsági feltételeket nem könnyű teljesíteni, de ezek betartása garantálja a fogyasztók számára, hogy az ételek valóban megfelelnek az elvárásaiknak.

Tovább az étlaphoz

Hagyományos ízek glutén mentesen

Az Egészségkonyhánál a menüsor összeállításakor azt az utat választjuk, hogy a közkedvelt, hagyományos magyar ételeket reformálja meg és készíti el azok glutén mentes változatát – sokszor még az eredetinél is finomabb végeredménnyel. Így tehát nem kell szokatlan, eddig ismeretlen ételekkel megbarátkozniuk a lisztérzékenyeknek, ugyanazt ehetik, mint a környezetük, csak számukra megfelelő összeállításban. Az Egészségkonyhának nagy tapasztalata van abban, hogy túlzott só, fehér liszt és fehér cukor használata nélkül készítsen ínycsiklandó, egészséges és tápláló ételeket. Jónéhány fogásuk eddig sem tartalmazott gluténtartalmú alapanyagot, de azok a hagyományos ételeket is előállító konyhán készültek, vagyis mostanáig nem lehet ezeket glutén mentesnek nevezni.

Tovább az étlaphoz

Frissen, hozzáadott tartósítószer nélkül

Az ételek frissen készülnek, hozzáadott tartósítószer nélkül, a gyors hűtésnek (cook and chill technológia) köszönhetően azonban így is öt napig szavatolt a minőségük. A decembertől Budapest, Székesfehérvár és Dunaújváros vonzáskörzetében elérhető glutén mentes menü ára az Egészségkonyha kalkulációja szerint magasabb lesz ugyan a hagyományos ételsorokhoz képest (a gluténmentes alapanyagok ára 3-4-szerese a hagyományos alapanyagokénak), de még így is elmaradnak a bio élelmiszerek árától, miközben minőségben teljes értékű versenytársai lesznek. Az Egészségkonyha weboldala azoknak is segítséget ad az ételrendeléshez, akik nem lisztérzékenyek, de egy vagy több konkrét összetevőt elkerülnének az étkezésük során. Ők a szűrési opció használatával választhatják ki, hogy mit tartalmazzon, vagy mit ne tartalmazzon leendő ebédjük. Online étlapjukon tovább tájékozódhatunk az ételek összetevőiről, illetve az adott fogás egy adagra vonatkozó tápanyagértékéről.

Tovább az étlaphoz

A táplálékallergia és a táplálékintolerancia

A tápálékallergiában a szervezet a táplálékban található ártalmatlan anyagokat idegenként ismeri fel, amire az immunrendszer túlzottan reagál.
A táplálékérzékenység vagy táplálékintolerancia nem allergiás túlérzékenység, mivel a szervezet immunrendszerével nem függ szorosan össze.
A táplálékintoleranciák közé tartozik például a gluténérzékenység (cöliákia), azaz lisztérzékenység vagy a tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia).

Tovább az étlaphoz

A gluténérzékenység kezelése

Az étrendből a glutént ki kell iktatni. A lisztérzékeny csak gluténmentes alapanyagokból készült ételeket fogyaszthat. Fontos, hogy nem csak az alapanyagoknak, hanem a végtermékeknek is gluténmentesnek kell lenniük, ugyanis az élelmiszerek készítése során, a munkafolyamatok alatt is kerülhet gluténszennyeződés a végtermékekbe! Olyan ételeket készítünk, melyek megfelelnek a 2012. január 1-től hazánkban is kötelezően alkalmazandó (A lisztérzékenységben szenvedőknek szánt élelmiszerek összetételéről és címkézéséről szóló, 41/2009/EK bizottsági rendelet) Európai Uniós rendeleteknek, azaz gluténmentes ételeink gluténtartalma nem haladja meg 20 mg/kg-os határértéket.

Tovább az étlaphoz

Milyen tünetekkel jár a gluténérzékenység?

Gyermekkorban: súlygyarapodási- növekedési zavar, krónikus hasmenés, haspuffadás, hasi fájdalom, emésztetlen-, tömeges-, zsírfényű széklet, vashiányos vérszegénység, fogzománc-fejlődési zavar a leggyakoribbak.
Felnőttkorban: Nincs egyetlen típusos megjelenési forma. Számos tünet (pl. vashiányos vérszegénység, súlycsökkenés, csontfájdalom, ödéma és bőrrendellenességek) másodlagosan, a tápanyagok felszívódási zavarából adódó hiányállapot következményeként jelentkezik. Az egyértelmű táplálkozási tünetek (pl. hasmenés, hasi diszkomfort érzés, haspuffadás) segítik a megfelelő diagnózis felállítását.

Tovább az étlaphoz

Gluténérzékenység (Cöliákia), azaz lisztérzékenység

A táplálékérzékenység gyakori formája. Hazánkban egyre nagyobb a cöliákiában szenvedők aránya. A gluténérzékenység többnyire öröklött. De életünk folyamán bármikor kialakulhat. A betegség a gyermekeknél a leggyakoribb, az érintettek túlnyomó többsége nő. A lisztérzékenység a búzában, árpában, rozsban és a zabban található fehérjére, a gluténra kialakult érzékenység. A gluténérzékenységben szenvedőknek ezért egész életükben szigorú, gluténmentes diétát kell tartaniuk, azaz nem fogyaszthatnak a gabonafélékben (búza, rozs, árpa, zab) található glutént tartalmazó élelmiszereket.

Tovább az étlaphoz

Az oldal sütiket használ, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabottabb ajánlatokat kínálhasson
Telefonos ügyfélszolgálat: +36703331360+3612332240